En blogg om belysning och lampor

Vi bloggar om halogenlampor, LED lampor, belysnings armaturer samt annat som riktar in sig i denna kategori.

Olika former av belysning

Publicerad 2013-09-04 14:52:39 i Allmänt,

I dagens samhälle finns det väldigt många faktorer som påverkar vår syn på belysning. Det är stora framfarter överallt när det gäller tekniker hit och tekniker dit. Vi har länge klarat oss på den klassiska halogenbelysningen, som med all ära lyser otroligt bra. Den har en bra färgåtergivning, bra värme på ljuset samt bra pris på lamporna. Dock så finns det även vissa nackdelar, och det är dels att de genrererar sån otrolig värme från belysningen, samt att de drar otroligt mycket energi. Om vi jämför detta med den nya tekniken, som kallas LED belysning, så ser man klart och tydligt en stor skillnad. LED har också bra färgåtergivning samt värme på ljuset, men når inte riktigt upp till halogen ännu. Detta håller på att utvecklas, och man hoppas inom kort att få detta bättre. Fördelar med LED belysningen är att det inte blir någon värme av denna sortens belysning, samt att de drar minimaliskt med energi.
 
Hoppas att detta var matnyttig information. Nästa blogginlägg kommer att handla om värmeutveckling på LED belysning!

Kommentarer

Postat av: Anders

Publicerad 2013-11-06 11:27:11

Hej. Värmeutvecklingen i LED tekniken är ett ganska omdiskuterat ämne. Det är riktigt att man till skillnad från de vanliga galmla glödlamporna och halogenlamporna inte bränner sig på glaset, men LED genererar faktiskt lite värme bakåt. Framförallt gäller detta när man har LED med lite större effekter. Det är därför viktigt att välja lampor med hög energieffektivitet. Ju högre desto kallare och mer ljus för samma ström. Kolla gärna LED-sidan www.novalight.se

Postat av: Admin

Publicerad 2013-11-07 17:03:46

Hej Anders,

Det stämmer att LED tekniken genererar en viss värme, och detta sker då i framförallt kylflänsarna. Har av egen erfarenhet märkt att mindre lampor, exempelvis GU10 lampor, genererar viss värme i sitt aluminium. Men värmeutvecklingen går inte jämföra med den klassiska belysningen, och det är absolut inga problem att ta i LED som varit tänt under ett tag.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela